Alt hvad du skal vide om centrifugalpumper

Hvad er centrifugalpumper?

Der findes mange forskellige slags pumpeløsninger, hvilket godt kan gøre det svært at finde rundt i for folk, der ikke er uddannet indenfor området. Den mest populære løsning er centrifugalpumpen. Centrifugalpumper bruges ofte i beboelsesejendomme. Denne form for pumpe blev opfundet af fysikeren Denis Papin i 1689, og er i dag den mest anvendte pumpe i verden. Det er en ret billig konstruktion, hvilket også er en af grundene til at den er så populær. Derudover er den meget robust og enkel, hvilket er endnu et plus. Sidst med ikke mindst gør den høje hastighed det muligt at forbinde pumpen direkte til en asynkron motor, hvilket er en stor fordel. Den passer godt ind i beboelsesejendomme, da den giver en jævn væskestrøm, og derudover nemt kan drosles uden at man skader pumpen. Man kan inddele centrifugalpumperne i tre kategorier, nemlig:

  • Pumper med radialt flow
  • Pumper med blandet flow
  • Pumper med aksialt flow

De mest populære typer af centrifugalpumper er radialpumper og halvaksialpumper. Grunden til at der findes så mange forskellige pumper er bl.a., at der er forskellige krav til centrifugalpumpens løftehøjde, flow og installation. Derudover kan kravene om den økonomiske drift også varierer.

 

Centrifugalpumpens formål

Centrifugalpumper bruges som sagt i beboelsesejendomme, men den kan faktisk bruges til en række forskellige formål. Centrifugalpumper kan bl.a.:

  • Cirkulere vand i lukkede anlæg
  • Øge koldtvandstrykket i et anlæg
  • Bruges som kondensatpumper til dampkedler
  • Levere vand fra brønde
  • Bruges til industriprocesser

Centrifugalpumpen bygger på et meget simpelt princip. Først ledes væsken ind til midten af den roterende løber, hvilket også kaldes navet. Herfra bliver det slynget ud mod periferien af løberne. Dette sker ved hjælp af centrifugalkraften. Konstruktionen er utrolig effektiv, og yderst velegnet til at håndtere rene væsker. Andre pumper som er lavet til at håndtere urene væsker, som eksempelvis en spildevandspumpe, er udstyret med en løber, der er udviklet til lige netop at forhindre at der sætter sig noget fast inde i pumpen. Da løberen i centrifugalpumpen er designet på en anden måde, er den velegnet til at håndtere rene væsker. Der er et åbent design inde i pumpen, hvilket er en fordel, hvis der pludselig skulle opstå en trykforskel i anlægget, når centrifugalpumpen ikke kører. Så kan væsken nemlig stadig passere gennem.

 

Overvejelser inden køb af centrifugalpumpe

Der findes rigtig mange forskellige pumpeløsninger, og dermed også mange forskellige centrifugalpumper. De varierer både i formål, pris, størrelse osv. Derudover er der også mange forskellige producenter samt udbydere. Det er derfor altid en god idé at undersøge de forskellige pumper grundigt, inden man køber en centrifugalpumpe. Noget af det mest vigtige er at undersøge, hvilke væsker pumpen er beregnet til. Der er stor forskel på en pumpe til vand og en pumpe til syrer, rengøringsmidler og mineralolieprodukter. Man kan ofte spare penge ved at købe pumpen online, da der tit er tilbud.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *